Om solfilm

Solfilm är en plastfilm som appliceras på glasrutor till skydd mot solen eller som insynsskydd. Filmen begränsar den värme och UV-strålning som släpps igenom glasmaterialet. Solfilm finns i både genomskilnig form men även tonade/mörka. Oftast väljer man en solfilm som är tonad eftersom man kanske vill hindra inbrottsförsök i sin bil,minska värmen eller helt enkelt vill snygga till bilen.

Solfilm har funnits i tiotal år, men i början vart materialet mindre formbart och appliceringen var svårare än med dagens film.

I dagens marknad finns det hundra-tals olika filmer, har detta någon betydelse vad jag väljer för solfilm? Ja! Det har det verkligen, Biltema säljer en riktig budget film och det finns hundra-tals liknande företag som försöker sig på försäljning av budget film. Oftast saknar budget film formningsegenskaper,repskydd,blekskydd,sprickbildningar uppstår. Formningsegenskaper är mycket viktiga om man ska göra en bra montering. Oftast är formningen ett krav på bilars vars bakrutor. En formning innebär helt enkelt att man smälter på filmen på glasrutans utsida innan formning, man värmer bort alla "avlånga" fingerbubblor.

När man monterar solfilm så använder man sig av vätska, vatten blandat med ett par droppar diskmedel eller grönsåpa. Varför inte rent vatten? Jo! skulle man använda sig av rent vatten så sätter sig filmen direkt på rutan, vilket blir svårt att placera solfilmen rätt på rutan innan du börjar skrapa bort alla bubblor, diskmedel/grönsåpa gör så att filmen glider lätt och du kan placera den rätt.

Största fördelarna med solfilm:

Skydda din investering med solfilm. Solfilm ger ökad komfort och solskydd vilket ger en svalare körupplevelse samtidigt som den förhöjer utseendet på bilen.

Svalare i bilen

Solfilm avvisar upp till 58% av den totala solenergin, vilket sänker temperaturen i bilen och minskar behovet av luftkonditionering. Solfilm minskar dessutom risken för irriterande bländning genom att tona ned reflexer och bländning från solen och från helljus vid mörkerkörning.

Skydda inredningen

Solfilm fungerar precis som en solskyddskräm för din bil och avvisar upp till 99 % av UV-strålningen. Den skyddar mot förtida blekning och missfärgning av läder, vinyl och tyger.

Solskydd

Solfilm skyddar mot både UVA och UVB. Enligt American Academy of Dermatology finns det en koppling mellan hur mycket tid som tillbringas i bilen och förekomsten av hudcancer på vänster kroppshalva. Även om alla typer av hudcancer ökar med exponeringen av oskyddad hud är en typ av melanom särskilt vanlig bland bilförare. Denna orsakas till skillnad från den vanligaste typen av melanom av långvarig exponering snarare intensiv exponering i avgränsade perioder.

Förhöjer utseendet

Solfilm förhöjer värdet på din bil och förlänger livslängden på din inredning. Solfilm finns i ett brett spektrum av färger och toningar som passar de flesta fordon. Ju mörkare film du väljer, desto mindre insyn och desto bättre värmeavvisning får du. Observera dock att man enligt svensk lag inte får montera på framruta eller främre sidorutor.

Färdigskuren solfilm

Nu dom senaste åren har det kommit färdigskuren solfilm i Sverige, det innebär helt enkelt att dom är färdigskurna för dina glasrutor, du slipper skära och dom är datorutskurna för bästa passform. Detta underlättar mycket för den nybörjar montören.